Transmisjons- og regionalnett • Linjemateriell

Transmisjonsnett og regionalnett kommer fra EB Elektro i komplette leveranser eller som komponenter. Vi har mange samarbeidspartnere blant produsenter av linjemateriell i Europa. Derfor kan EB Elektro levere transmisjonsnett og regionalnett med ulike spesifikasjoner på helhet og enkeltkomponenter, enten det gjelder utforming/design, funksjon eller leveransehastighet. 

 

Linjemateriell fra én leverandør

Linjemateriell til transmisjonsnett og regionalnett er et hovedområde for EB Elektro. Fra oss får du alt på ett sted til prosjektene.

Det inkluderer innsyn i muligheter og idéer tidlig i prosjektfasen, hjelp til å spesifisere linjeprosjektet, leveranser til avtalt tid og budsjett og all dokumentasjon.

Vår erfaring er at alle involverte i prosjektet verdsetter å ha én leverandør av komplette linjer.

Entreprenører kan selv gjøre innkjøp fra produsentleddet. Entreprenørene erfarer imidlertid nytten i selv å fokusere på effektivitet i anleggsfasen som er deres kjerneområde og la oss håndtere leveransene som er vårt kjerneområde.

Også for rådgivende ingeniører blir arbeidet enklere i prosjekteringsfasen. Netteieren setter også pris på å kunne henvende seg til ett kontaktpunkt i forhold til nettet enten det gjelder drift og reservedeler gjennom mange, mange år.

 

Stort leverandørnettverk for linjemateriell

EB Elektro har etablert et nettverk med faste, gode leverandører av linjemateriell. Linjemateriell-leverandørene leverer kvalitetsprodukter av gode materialer til rett tid.

Selv om transmisjonsett og regionalnett har en gitt funksjon, kan oppbyggingen variere.

Master, traverser, stativer og stålsøyler

EB Elektro AS leverer et stort utvalg av master og stålmateriell, vi samarbeider med søsterselskapet Necks Imp. i Polen og andre europeiske leverandører. Vi kan levere et stort utvalg forskjellige konstruksjoner.

 • Koniske stålmaster
 • Boltede stålmaster
 • Sveisede rundstålmaster
 • Designmaster
 • Innstrekk- og trafostativer
 • Traverser med nødvendig tilbehør
 • Braketter, pinneskruer, bardubolter etc.
 • Barduneringsmateriell, stagtvinge etc.
 • Master og åk for kjøreledning til jernbane og sporvei
 • Braketter, master og andre ståldetaljer for bygging av jernbane

EB Elektro kan levere alt fra små enkeltleveranser til større prosjekter, vi har god erfaring med leveranse av materiell til det norske el-distribusjons- og jernbanemarkedet.

Leverer materiell til bygging av infrastruktur for distribusjon av energi, alt fra 1kV til 420kV

Majoriteten av stålmateriellet produseres på en egen fabrikk i Polen. Produksjonen ble modernisert i løpet av 2022 da den flyttet til nye lokaler. Med ca. 120 ansatte er kunnskapen meget høy og ved å produsere selv sikrer vi høy kvalitet, mulighet for skreddersydde løsninger og raske leveranser. Necks fabrikken i Polen er sertifisert i henhold til ISO 9001, ISO 14001 og OHSAS 18001

 

Armaturer for line og OPGW

EB Elektro er distributør av komplette løsninger med komponenter fra våre samarbeidspartnere i fra Tyskland, Polen, Østerrike, Spania, Ungarn og Kroatia blant flere. Med disse har vi gjort leveranser opp til 24 kV for distribusjonsnett og opp til 420 kV for transmisjon- og regionalnett.

 • Armatur leveres til kraftlinjer og koblingsstasjoner i de fleste konfigurasjoner.
 • Armatur og tilbehør for OPGW.
 • Vibrasjonsdempere med komplett demperstudie tilbys for line og OPGW.
 • Fugleavvisere i flere varianter, kan leveres i kundespesifisert farge.
 • Høykvalitets glassisolatorer, leveres til Norge etter IEC. Spesial varianter leveres også.
 • Klemmer designet for bruk opp til 132kV (distribusjonsnett) og 420 kva (transmisjon- og regionalnett).

 

Isolatorer til distribusjonsnett, regional- og sentralnett og jernbane

EB Elektro AS leverer ett bredt spekter av isolatorer i porselen, glass og kompositt i samarbeid med flere produsenter.

 • Oppheng- og støtteisolatorer til distribusjonsnett 12-36kV
 • Oppheng- og støtteisolatorer til regional og sentralnett 52-420kV
 • Utligger- og plattformisolatorer til trikk og jernbane 0,6-36kV

 

Støtteisolatorer i kompositt benyttes hovedsakelig i stasjonsanlegg i distribusjonsnett, transmisjonsnett (regionalnett og sentralnett), jernbane, trikk og T-bane. Isolatorene kan leveres i alle spenningsnivåer fra 0,6 til 420kV med de fleste belastningsverdier. Kompositt Isolatorene kan leveres med alle typer topp-, og bunnflenser. Standardisert farge er grå, men kan produseres i andre farger. Produseres iht gjeldende IEC normer.

Spenningsnivå 0,6kV – 420kV

Støtteisolatorer i porselen benyttes hovedsakelig i stasjonsanlegg i distribusjonsnett, transmisjonsnett (regionalnett og sentralnett), jernbane, trikk og T-bane. Isolatorene kan leveres i alle spenningsnivåer fra 12 til 420kV med de fleste belastningsverdier. Porselensisolatorene kan leveres med alle typer topp-, og bunnflenser. Standardiserte farger er grå og brun. Produseres iht gjeldende IEC normer.

Spenningsnivå 12kV – 420kV

Opphengs isolator produsert i kompositt benyttes hovedsakelig i oppheng av linjer både i distribusjons og transmisjonsnettet. (regionalnett og sentralnett). Det kan også benyttes på utendørs stasjonsanlegg. Isolatorene kan produseres etter de fleste belastningsverdier og elektriske spesifikasjoner som behøves. Sammen med opphengs materiell kan isolatorene leveres i alle slags konfigurasjoner. Isolatorene kan leveres med de fleste topp og bunnflenser. Standard farge er grå. Produseres iht gjeldende IEC normer.

Spenningsnivå 12kV – 420kV

Opphengs isolator produsert i glass benyttes hovedsakelig i kjeder for oppheng av line. Glassisolatorene leveres enkeltvis og settes sammen korrekt antall skåler for å håndtere spenningen som er på linjen isolatorene benyttes.
Glassisolatorene kan leveres med forskjellige mekaniske styrker fra 40kN til 400kN. Spenningsnivået møtes ved forskjellig antall skåler. Glassisolatorene kan også leveres med ett ytre silikonlag som gjør isolatorene mer holdbare i forurensede miljøer. Produseres iht gjeldende IEC normer.

Spenningsnivå 12kV – 420kV

Utliggerisolatorer for Jernbane i kompositt benyttes i all hovedsak på bane. Isolatorene leveres i forskjellige utforminger om det skal være rør/rør, rør/øye eller øye/øye. Isolatorene er produsert slik at de kan monteres på rør i forskjellige dimensjoner fra Ø42 til Ø70. Standard farge på isolatorene er grå og isolatorene produseres iht gjeldende IEC normer.

Spenningsnivå 17,5kV – 36kV

Støtteisolator for jernbane i kompositt benyttes hovedsakelig på stasjonsanlegg eller på linjene til jernbanen. Isolatorene kan leveres i alle spenningsnivåer fra 0,6 til 52kV med de fleste belastningsverdier. Kompositt Isolatorene kan leveres med alle typer topp-, og bunnflenser. Standardisert farge er grå, men kan produseres i andre farger. Produseres iht gjeldende IEC normer.

Spenningsnivå 0,6kV – 52kV

 

Line av sertifisert kvalitet

EB Elektro leverer line fra flere samarbeidspartnere og har derfor tilgang på stor kapasitet. Våre faste produsenter er sertifisert i henhold til ISO9001, ISO14001, ISO 45001.

 • Line produseres i.h.t EN50182, AL59 i.h.t SS 4240814 og stål wire etter NS 1530/1531
 • Line vil ved ønske leveres innfettet, med avtalt «case», i.h.t EN50182
 • Alternativt med mattet overflate eller farget.
 • Spesialkonstruksjoner kan leveres ved ønske.
 • OPGW leveres i de fleste ønskede design fra vår Europeiske produsent.
 • ADSS
 • OPPC Optical phase conductor, brukes i nett med 36 to 245 kV
 • Det kan også tilbys rammeavtale.

 

Teknisk informasjon line og OPGW

Copperweld: Copper clad steel, Kobberkledd stål som brukes til jording.
FE: Stål wire, Brukes som topp-line og til bardunering.
ASC: Aluminium Stranded Conductors, Al line for lav og middels spenning, med små spenn.
AASC: Aluminium Alloy Stranded Conductors. Aluminiumslegering for spenn større enn ovenfor.
ACSR: Aluminium Conductors Steel Reinforced. Stål forsterket for bruk i store spenn.
AACSR: Aluminium Alloy Conductors Steel Reinforced, Aluminium Legering Ledere Stål Forsterket for bruk i nettverk med høyspenning, og med store spenn. Brukes sjelden.
OPGW: Optical ground wire, utstrakt bruk som jordline og Toppline hvor det er ønske om gjennomgående jord.
OPPC: Optical phase conductor, brukes som en alternativ telekommunikasjonsløsning når det ikke finnes noen eksisterende jordledning, noe som betyr at optisk jordledning (OPGW) ikke er et alternativ. Konstruksjonen ligner konvensjonell OPGW, men er designet for å simulere de mekaniske og elektriske egenskapene til faseledningen den erstatter. Det kreves derfor spesialtilpassede skjøtebokser og isolatorer.
ADSS: All-Dielectric Self-Supporting, kabel er ideell for installasjon i distribusjons- og overføringsmiljøer, selv når det er behov for live-line installasjoner. Som navnet antyder, er det ingen støtte eller bærende-ledning som kreves, så installasjon oppnås i en operasjon

 

OPGW, OPPC, ADSS og spinnefiber

EB Elektro AS leverer et bredt utvalg av fiber, vi kan nevne OPGW, OPPCC, ADSS og Spinnefiber, vi har levert fiber til det norske energimarkedet i mer enn 20 år og har meget kompetente leverandører i ryggen. Vår fiber er produsert i Tyskland og England av AFL, de har alle nødvendige sertifiseringer.

 • OPGW (Optical Groundwire)
 • OPPC (Optical Phaseconductor)
 • ADSS (All Dielectric Self Supporting)
 • Spinnefiber (SkyWrap)

EB Elektro kan levere alt fra små enkeltleveranser til større prosjekter, vi har god erfaring med leveranse av materiell til det norske el-distribusjons markedet.

Vi kan også levere oppheng, skjøtebokser etc. av høy kvalitet til alle typer fiber.

Bardunanvisere med ekstrem levetid

EB Elektro er distributør for Espedalen bardunanvisere, som er utviklet for det norske markedet og produsert i Norge. Markøren har ekstrem lang levetid, er kuldebestandig, nær uknuselig og med varig synlighet.

 • Bardunanvisere som synes og varer
 • Plasten er testet etter ISO4892.
 • Leveres med 2 farger, i hel 2-meters lengde eller alternativt 4 x 50 cm.
 • Spesialvarianter kan leveres ved ønske.
 • Alternativ ved behov for miljøprodukt, hvor markøren er laget av kjerneved fra furu.

 

 

 

Avledere, telleverk og lekkasjestrømsmålere

EB Elektro AS leverer overspenningsavledere fra flere anerkjente samarbeidspartnere, avlederne kan leveres med telleverk og lekkasjestrømsmåler.

 • Avledere for innendørs montasje på mellomspenningsnivå, klasse 1
 • Avledere for utendørs montasje på mellomspenningsnivå, klasse 1 og 2
 • Avledere for utendørs montasje på høyspentnivå, klasse 1 til 5 avhengig av type design, kan leveres i både porselen og silikon utførelse
 • Avledere for utendørs montasje på høyspentnivå tilpasset transmisjonslinjer, klasse 2 til 4 avhengig av type design
 • Likestrømsavledere for trikk og t-bane, kan leveres i både porselen og silikon utførelse
 • Overvåking av avledere i form av telleverk og lekkasjestrøm målere

Avledere for innendørs montasje på mellomspenningsnivå leveres i silikon design, innendørs avlederen er godt egnet for å beskytte transformatorer, brytere og kabel termineringer i trange områder, leveres med forskjellige tilkoblingsmuligheter både på linje og jordingssiden. Avleder kan leveres med ferdig påmontert silikon kabel for tilkobling til SF6 anlegg.

<52 kV / 10 kA (8/20 µs) / LDC 1 (Line discharge class)

 

Avledere for utendørs montasje på mellomspenningsnivå leveres i silikon design, godt egnet for beskyttelse av transformatorer, brytere, kabel termineringer og linjer. Avleder leveres med forskjellige tilkoblingsmuligheter både på linje og jordingssiden.

<72 kV / 10 kA (8/20 µs) / LDC 1 – 2 (Line discharge class)

 

Avledere på høyspentnivå I bade silikon og porselens design i mange forskjellige utførelser tilpasset installasjon på transformator stasjoner.

<400 kV / <20 kA (8/20 µs) / LDC 2 – 5 (Line discharge class)

 

Avledere på høyspentnivå i silikon design, spesielt tilpasset bruk i transmisjonslinjer, egner seg godt i områder med høy frekvens av lyn nedslag.

<400 kV / 10 kA (8/20 µs) / LDC 2 – 4 (Line discharge class)

 

Likestrømsavledere i silikon og porselens design, spesielt utviklet for bruk i trikk- og t-bane for å beskyttelse av transformatorer, brytere, kabel termineringer, linjer og likeretteranlegg.

<4,2 kV / 10 kA (8/20 µs) / LDC 4 (Line discharge class)

 

Overvåking av avledere ved hjelp av telleverk og lekkasje strøm målere som leveres i enten <30m mA eller <50 mA. Kan også leveres med signal kontakt. Overvåkings utstyret kan etter monteres på eksisterende avledere av alle typer både innen- og utendørs.

Min. telle strøm 100A (8/20 µs) / maks. 5 tellinger/sekund